DERATIZARE
Def. = complexul de metode şi mijloace de prevenire şi combatere a infestaţiilor cu rozătoare (distrugerea şobolanilor).
Principiile deratizării
– participarea tuturor factorilor la distrugerea rozătoarelor (beneficiar şi executant);
– utilizarea întregului complex de metode şi mijloace disponibile;
– efectuarea pe platforme epizootice profilactic şi permanent;
– efectuarea înaintea dezinsecţiei şi decontaminării;
– identificarea speciilor care trebuie distruse;
– alegerea metodelor, mijloacelor şi raticidelor specifice;
– aplicarea măsurilor în toată platforma;
prepararea corectă a momelilor;
– folosirea personalului calificat şi autorizat;
– folosirea raţională a raticidelor pentru evitarea instalării fenomenului de rezistenţă;
– crearea în unităţile zootehnice de condiţii nefavorabile dezvoltării rozătoarelor;
– ararea terenurilor din incinta unităţilor la 20 cm pentru distrugerea cuiburilor;
– decontaminarea periodică a canalelor colectoare;
– plasarea momelilor în zonele de circulaţie, alimentare şi adăpare a rozătoarelor;
– gazarea galeriilor după depopularea animalelor;
– strângerea cadavrelor şi şobolanilor agonici;
urmărirea eficienţei deratizării
DE CE TREBUIE FACUTA DREATIZAREA
Rozătoarele pot fi:
– sinantrope (şobolanul cenuşiu, alb)
(unităţi, mediu rural, urban)
– asinantrope (şobolanul de câmp, de pădure, hârciogul)
(câmp, păduri, apă)
Deratizarea este acţiune obligatorie de 2 ori/an – primăvara şi toamna, înainte de decontaminările profilactice.
În cursul anului se execută deratizări de întreţinere.
Însuşirile morfofiziologice şi bioecologice ale rozătoarelor sinantrope
– trăiesc în galerii, formând colonii familiale;
– au sistem de termoreglare insuficient dezvoltat (temp. internă între 30 şi 40 °C);
– tolerează temp. între 5 şi 35 °C
la temp. negative mor prin hipotermie
la temp. mai mari de 35 °C mor prin şoc caloric;
– nu pot trăi fără apă mai mult de 24 – 38 ore (lipsa apei duce la devorarea femelelor şi a puilor);
– dinţii incisivi cresc continuu, de aici necesitatea de a roade permanent;
– au consum mare de hrană (dinţii şi temperatura corporală scăzută);
– consumul de hrană pe zi ajunge la 50 – 80% din greutatea corporală;
– depozitează în galerii rezerve de hrană;
– în unele condiţii migrează;
– au capacitate deosebită de orientare (migrează la 1 – 2 km în jurul cuibului);
– au organe de simţ bine dezvoltate;
– au instinct de conservare ridicat;
– şobolanii sunt suspicioşi, şoarecii curioşi;
– şobolanii sunt apţi de reproducţie la 2 – 3 luni, fată
4 – 6 serii pe an şi 5 – 8 pui la fătare;
– şoarecii sunt apţi de reproducţie la 1,5 – 2,5 luni, gestaţia
durează 19 zile, fată 6 – 8 serii pe an şi 6 – 10 pui la fătare. Raportul între sexe este de 1/1.
TEL: 0763134058
DEZINSECTIE
Def. = ansamblul metodelor şi mijloacelor de combatere a insectelor şi acarienilor, care vehiculează şi transmit boli infectocontagioase şi parazitare şi produc pagube economice importante prin degradarea sau distrugerea produselor animaliere.
Din punct de vedere practic, dezinsectia este de doua feluri: preventiva (profilactica) si curativa (terapeutica sau de combatere).
Dezinsectia preventiva are scopul de a impiedica inmultirea si raspandirea daunatorilor, prin crearea de conditii nefavorabile dezvoltarii acestora. Ea se refera la aplicarea intocmai si permanent a masurilor igienico-sanitare, de buna gospodarire a obiectivului in scopul reducerii la minimum a depozitelor de materii organice in descompunere, favorabile dezvoltarii larvelor si a posibilitatilor de acces a insectelor adulte spre hrana. Are caracter permanent si trebuie facuta ori de cate ori este nevoie dar nu la intervale mai mari de 3 luni.
Dezinsectia curativa consta in executarea unor actiuni de combatere in focar, cu scopul distrugerii rapide a daunatorilor existenti. Se realizeaza la intervale repetate de 10-14 zile pentru distrugerea focarelor, fiind urmata apoi de dezinsectia profilactica.
Dezinsectia profilactica se realizeaza prin igiena personala, igiena locuintei, a adaposturilor pentru animale, spatiul din jurul locuintei, salubrizarea gospodariilor, indepartarea corecta a reziduurilor, asanarea terenurilor mlastinoase, canalizare, drenare, impiedecarea accesului in locuinta a insectelor zburatoare.
Dezinsectia de combatere se poate realiza prin metode fizice (ecologice), metode chimice sau combatere biologica si genetica.
Metodele fizice (ecologice) constau in:
- indepartarea mecanica – scuturare, periere, tundere, imbaiere, aspirare;
- capturare – capcane, site metalice, benzi cu lipici;
- distrugerea prin caldura uscata la 80–85oC timp de 30 minute in cuptoare sau etuve – pentru larve si insecte adulte sau calcatul cu fierul incins – dezinsectia rufariei;
- distrugerea prin caldura umeda – fierbere 20–30 min;
- distrugere prin frig – expunere la -14oC timp de 24 ore – pentru blanuri.
Metodele chimice constau in aplicarea de substante insecticide in scopul indepartarii sau distrugerii insectelor. Exista substante insecticide, precum: naftalina, uleiuri volatile (camfor), benzoat de metil, ftalat de dimetil, dietil, etc., cu care se impregneaza tegumentele si imbracamintea.
Pentru a putea fi utilizate in sectorul de igiena si sanatate publica, in locuri precum locuinte, birouri, spitale, hoteluri, diverse locuri publice, restaurante, cantine, unitati industriale cu profil alimentar, abatoare, depozite, centre comerciale, magazine, mijloace de transport, insecticidele trebuie sa fie biodegradabile, adica sa nu se acumuleze in mediul inconjurator. De asemenea, ele nu trebuie sa murdareasca, sa nu pateze si sa nu lase urme vizibile pe suprafetele tratate.
Moduri de realizare a dezinsectiei:
Dezinsectie prin pulverizare solutie lichida – consta in utilizarea substantelor pesticide de ingestie si contact, pentru combaterea insectelor adulte si a larvelor. Substantele se aplica in stare pulverizata, in strat grosier, sub forma de aerosoli. Tratamentul se efectueaza in doua etape la interval de 14-21 zile cu pompa tip vermorel pentru spatiile inchise (apartamente, birouri, etc), iar pentru exterior (cladiri si vegetatie) se folosesc aparate tip atomizor, generatoare de ceata rece.
Dezinsectie prin aplicare de insecticid sub forma de gel – consta in aplicarea de picaturi de insecticid sub forma de gel atat in zonele de trecere ale insectelor vizate, cat si in spatiile in care nu pot fi utilizate substantele lichide (aparatura electronica si electrocasnica, panouri electrice, sertare, masini de gatit, etc.). Avantajul acestei operatiuni este ca picaturile de gel nu se vad, substanta nu pateaza, nu are miros, nu provoaca alergii sau disconfort, iar efectuarea acestui serviciu nu afecteaza activitatea umana in zonele unde are loc dezinsectia.
Frecventa de realizare a dezinsectiei difera de la un domeniu de activitate la altul:
- In spatiile deschise de pe domeniul public si de pe domeniul privat in conformitate cu prevederile institutiilor de specialitate si respectand propunerea tehnica, cu o frecventa de 3 ori pe an. Substantele utilizate in spatiile deschise vor fi substante cu pulverizare in volum ultraredus (ULV) si aplicate in mod obligatoriu cu aparatura compatibila.
- De 3 ori/an si ori de cate ori este nevoie, pentru suprafatele cu alta destinatie decat cea de locuinta, in subsolurile si in caminele retelelor de alimentare cu apa si canal si de alimentare cu energie termica. In cazul tratamentelor contra tantarilor este obligatorie actiunea atat impotriva larvelor, cat si a insectelor adulte.
- Lunar sau ori de cate ori este nevoie, pentru oprirea unui focar in unitaţile de producţie si/sau de comert agroalimentar si in depozitele cu astfel de produse.
- Trimestrial sau ori de cate ori este nevoie in institutii.
- Numai la solicitarea proprietarului pentru locuinte. In spatiile ocupate de batrani, copii, persoane cu afectiuni cronice, precum si in cele in care se gasesc animale de companie sau de paza, dezinsecţia se executa utilizand produse din clasele Xn si Xi de toxicitate, care nu sunt iritante sau daunatoare pestilor sau animalelor cu sânge cald.
DE CE TREBUIE FACUTA DEZINSECTIA
Dezinsecţia este acţiune obligatorie, se face permanent în funcţie de intensitatea invaziilor.
Acţiunea este reglementată prin: Normele şi măsurile sanitare veterinare elaborate în baza Legii sanitare veterinare prin Programul acţiunilor strategice de supraveghere, profilaxie şi combatere a bolilor la animale, de prevenire a bolilor transmisibile de la animale la om şi de protecţie a mediului.
Insectele şi acarienii se adaptează foarte uşor, motiv pentru care se întâlnesc peste tot (magazii, adăposturi, depozite agroalimentare, grupuri sociale etc.)
O parte din insecte trăiesc pe corpul animalelor, ca paraziţi permanenţi – păduchi, purici, căpuşe.
Alţii trăiesc liberi aer, adăpost (paraziți temporari)
Insectele şi acarienii pot fi:
vectori pasivi – ei transmit boli prin agenţii patogeni pe care îi poartă pe corp, tubul digestiv.
vectori activi – când agenţii patogeni se multiplică în corpul acestora, transmiţând boala prin înţepare.
Nevertebratele sunt vectori foarte frecvenți ai bolilor. Un vector este un organism viu care poate transmite boli infecțioase între oameni sau între oameni și animale. Mulți dintre acești vectori sunt de fapt insecte care se hrănesc cu sânge. Acestea ingerează microorganismele (bacterii, viruși, protozoare) producătoare de boală în timpul mesei de la gazda infectată (om sau animal) și mai târziu le injectează în noua gazdă în timpul mesei ulterioare.
TEL: 0763134058
DEZINFECTIE
CE ESTE DEZINFECTIA
Dezinfectia este o metoda de decontaminare, constand in operatiuni de prevenire si combatere a bolilor infectioase si parazitare la om si animale, urmarindu-se distrugerea in mediul fizic inconjurator a formelor vegetative ale microorganismelor.
Acest tratament se recomanda in unitati sanitare, unitati de invatamant, restaurante, cantine, magazine, mijloace de transport in comun, etc.,
Datorita dezvoltarii constante a tehnologiei si a descoperirii de substante din ce in ce mai eficiente lucrarile de dezinfectie au devenit accesibile oricui. Deoarece intodeauna este mai bine sa prevenim aparitia bolilor si a infectiilor noi va recomandam ca lucrarile de dezinfectie sa fie facute inaintea aparitiei microorganismelor patogene daunatoare. In fiecare zi suntem expusi miliardelor de microorganisme, ce ne pot dauna, in locuri publice ca mijloacele de transport, etc. Intotdeauna este mai bine sa prevenim decat sa combatem atunci cand vine vorba despe sanatatea noastra si a familiei noastre.
In afara de curatenia mecanica, care se impune in fiecare spatiu, dezinfectia se realizeaza: preventiv (profilactic) având ca scop distrugerea eventualilor germeni patogeni sau conditionat patogeni, care in mod normal constituie microbismul local si se dezvolta, influentând negativ starea de sanatate a oamenilor si animalelor si de necesitate pentru combaterea unor boli infectioase sau parazitare, din momentul inregistrarii primelor cazuri de boala si pâna la lichidarea intregului focar.
Dezinfectia previne dezvoltarea germenilor patogeni, transmitatori de boli, si combate raspândirea in masa a bolilor transmisibile.
Metodele de dezinfectie pot fi:
- dezinfectie cu mijloace fizice: spalare, actionare prin intermediul caldurii, al razelor ultraviolete, actionare cu ultrasunete, radiatii gama, etc.;
- dezinfectie cu mijloace chimice: folosirea unor substante chimice diverse administrate prin stergere, scufundarea obiectelor in solutii, stropire sau pulverizare pentru suprafete, vaporizare sau aerosolizare;
- dezinfectie asociata: cu mijloace fizice si chimice.
Metoda de dezinfectie aleasa depinde de: tipul suportului de dezinfectat; scopul urmarit; tipul suprafetelor de dezinfectat; caracteristicile agentilor patogeni de inlaturat; criteriile specifice.
Elementele relevante pentru dezinfectie sunt: dimensiunile spatiilor, configuratia, accesibilitatea, materialul suprafetelor de dezinfectat, tipurile de obiecte existente si amplasarea acestora, germenii patogeni asupra carora urmeaza sa se actioneze, scopul dezinfectiei, etc.
Succesiunea logica a operatiilor este: curatirea mecanica, aplicarea mijloacelor dezinfectante, asigurarea timpului de contact, indepartarea substantelor dezinfectante de pe suprafetele ce pot veni in contact cu omul / animalele / alimentele, aerisirea incaperilor.
Agenti / germeni patogeni pot fi: agenti patogeni biologici, bacterii (microbi), virusuri, micete (ciuperci), paraziti, agenti patogeni chimici, etc.
Sursele de raspândire a agentilor patogeni sunt: gunoiul, diverse resturi organice, resturile furajere, balegar, urina, murdarie, locuri de acumulare a diverselor dejectii, stratul superficial de pamânt din adaposturile pentru animale, locuri contaminate, etc.
Caracteristicile agentilor patogeni se refera la: forma (pentru bacterii: vegetativa, cu sau fara spori, capsulata, etc.), rezistenta, ciclul de inmultire, calea de transmitere, etc.
Operatiile de curatenie mecanica constau in: umezirea cu solutii dezinfectante, strângerea si colectarea gunoiului, incinerarea si neutralizarea acestuia, razuirea suprafetelor, flambarea, frecarea, spalarea, stergerea, etc.
Suportul de dezinfectat este constituit din: aer, suprafete, obiecte, piele, etc., scopul urmarit fiind distrugerea germenilor patogeni in toate stadiile de dezvoltare, neutralizarea sau indepartarea din mediul extern, prevenirea si combaterea bolilor infectioase si parazitare, etc.